4/5

Taipei Marathon

Taipei
Az idei év utolsó állomása egy kicsit barátságosabb éghajlaton, de újfent egy totál eltérő kultúrával.

Itt sokkal kedvezőbb időjárás fogadott, 20-25 fok volt, és a verseny napjára 10-12 fokot jósoltak. Úgy éreztem, hogy ezúttal sokkal jobban fog sikerülni a futás, mint az előző két versenyen.

De ne rohanjunk előre, még le sem szálltam a repülőről. Az út épp olyan eseménytelen volt, mint a három hét során megtett 19800 kilométer (azért ez a sárga csillagos vietnami repülő emlékezetes marad). A futurisztikus reptéri gyorsvonattal berobogtam a városközpontba, ahol megszálltam. Itt aztán sikerült komolyan eltévednem egy 6-7 emeletnyi aluljárórendszerben, amit valószínűleg valamilyen sci-fi alapján építettek. Eljutottam végül a szállásra, ami a többi ázsiai hotelhez képest dupla áron fele akkora volt. Az árak jellemzően magyar szinten vannak, egy utcai ételárúsnál 1000-1500 ft között kapsz vmit, amiről fingod sincs mi lehet 😉

Úgy terveztem, hogy a befizetett kirándulások, városnézések ne közvetlenül a verseny előtti napokban legyenek. Már csak azért is mert szombatra befizettem a Breakfast run-ra.

 

A programok fantasztikusak voltak: tengerpart, vízesés, kívánság-léggömb eresztés, és egy régi aranybánya köré épült hegyi városka megtekintése volt a terv. Ezekről a fotók között is van pár. A Getyourguide vagy a Viator app-okat szoktam használni ezekhez a csoportos túrákhoz. Egyikkel sem volt rossz tapasztalatom, sőt minden nagyon rugalmas, megbízható.

Taipei

Taipei, Tajvan fővárosa, egy modern, dinamikus város, amely izgalmas választékkal szolgál a látogatóknak – legyen szó kultúráról, gasztronómiáról vagy éjszakai életről.

Kulturális élmények:

Taipei gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik. Az Ötös Hatalom torony, a Longshan templom és a Nemzeti Palota Múzeum olyan látnivalók, amelyek bemutatják a város történelmét és a kínai kultúra mély gyökereit Tajvanon.

Modern építészet:

A város látványos modern építészeti alkotásokkal is büszkélkedhet. A Taipei 101, a város jelképe, a világ egyik legmagasabb felhőkarcolója, és a kilátóteraszáról lenyűgöző panoráma tárul elénk a városra.

Éjszakai piactér és éjszakai élet:

Taipei híres az éjszakai piactereiről, mint például a Shilin Éjszakai Piac, ahol a látogatók megkóstolhatják a helyi csemegéket és felfedezhetik a város éjszakai kultúráját. Az éjszakai élet is pezsgő, a Ximending kerület pedig kiváló hely a szórakozásra, bevásárlásra és kulináris élvezetekre.

Gasztronómiai élmények:

Taipei egy igazi gasztronómiai paradicsom, ahol az utcai ételektől kezdve a prémium éttermekig számos lehetőség várja a látogatókat. A Din Tai Fung nevű étteremben kóstold meg a híres xiao long bao gőzsült tészta ételeket, és ne hagyd ki a tradicionális taiwani ételek, például a beef noodle soup vagy a stinky tofu kipróbálását sem.

Zöld oázisok és szabadidős tevékenységek:

Taipei számos parkkal és zöld területtel is rendelkezik. A Daan Park, a Taipei Botanikus Kert és a Maokong hegyi teaültetvények kiválóak a pihenésre és a természet közelségének élvezetére.

Időjárás december elején:

December elején Taipei időjárása általában hűvös és kellemes. A hőmérséklet általában 18-23 Celsius-fok között mozog, és enyhe páratartalom jellemzi. Ideális időszak a város felfedezéséhez és a szabadtéri tevékenységekhez.

Taipei, tehát egy város, ahol a modernizáció és a hagyományok egyensúlyban vannak, és ahol a látogatók változatos élményeket gyűjthetnek a város dinamikus atmoszférájában.

Értékelés

hangulat
4/5
szervezés
4/5
ár
4/5

Videó

Egy kis kedvcsináló